Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Wonen in Breda

Team Bravo Verhuizingen
2 september 2019

Geschiedenis

Breda krijgt in 1252 stadsrechten. Om Breda goed te kunnen verdedigen, wordt de stad aan het begin van de 14e eeuw ommuurd. Onder invloed van de edelman Jan van Polanen ontstaat een klein middeleeuws stadje. Rondom de stad liggen de singels. Op strategische punten staan houten wachttorentjes.

In de 16e eeuw worden de verdedigingswerken bij de haven versterkt met 2 zware vijfhoekige torens, verbonden door een tussenmuur. Een eeuw later wordt in deze muur een waterpoort naar de binnengracht aangelegd. Zo ontstaat het Spanjaardsgat. In de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden is Breda maar liefst 6 keer van bezetter gewisseld. Eénmaal door de list van de turfschipper. Die de belegeraars onder zijn lading tot achter de vijandelijke linie wist te smokkelen. Dit zou bij het Spanjaardsgat gebeurd zijn.

Grote Kerk

Of u nu in de middeleeuwen leeft of in de 21e eeuw... er is één monument waar u Breda al van verre aan herkent: de toren van Onze Lieve Vrouwe Kerk, ook bekend als de Grote Kerk. In totaal is er 125 jaar aan gewerkt. Het bouwwerk is rijk bewerkt aan de buitenzijde en heeft, zelfs na de beeldenstorm van 1566, een indrukwekkend interieur.

Westrik Prinsenbeek

Prinsenbeek (gemeente Breda) is een levendig dorp met tal van voorzieningen. Je kunt er prima winkelen, er zijn supermarkten, kledingwinkels en tal van restaurants. Ook vind je er kinderopvang, basisscholen en een middelbare school. Daarnaast vind je in Prinsenbeek verschillende sportclubs, van voetbal en hockey tot tennis en golf. Je hebt er dus alles wat je nodig hebt om je thuis te voelen, in een omgeving waar het heerlijk wandelen, fietsen en ontspannen is.

Veel aandacht voor een levendige natuur

De natuur staat centraal bij de groene inrichting van Westrik. Met drie groene speel- en ontmoetingsplekken in het hart van de wijk, de parkachtige zoom aan de noordzijde en de ecologische verbindingszone langs het spoor aan de zuidzijde. Daar komt een ecologisch geluidsscherm dat een weelderig aandoende levende muur voor flora en fauna gaat worden.

Verlengde tuin

Daarnaast worden er inheemse kruiden, grassen, struiken en (fruit)bomen ingezaaid en geplant. Wadi's, greppels en poelen zorgen ervoor dat het hemelwater bovengronds wordt afgevoerd en geïnfiltreerd. Vanuit de wijk heb je ook nog een prachtig uitzicht op de ‘levende muur’. De woningen gelegen aan het zuidzijde van het plan, ervaren zo een prachtige verlengde tuin.