Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Verhuizen vanuit de Randstad

Team Bravo Verhuizingen
16 mei 2022

Steeds vaker zie je mensen verhuizen vanuit de Randstad naar elders in Nederland. Hier zijn verschillende oorzaken voor. De stijgende huizen- en huurprijzen maken het voor veel mensen onmogelijk om in de Randstad te blijven wonen. Daarnaast is het leven in de Randstad vaak druk en gehaast. Men vindt het daardoor ook prettig om woonachtig te zijn in de wat minder drukke regio’s van ons land.

Stijgende huur- en huizenprijzen

Doordat de woningmarkt al jaren oververhit is, is het ontzettend lastig een woning te bemachtigen. Zeker in de Randstad is de vraag naar woningen groot en het aanbod minimaal. En als er al woningen beschikbaar zijn dan wordt hiervoor de hoofdprijs gevraagd. Zowel in de huursector als in de verkoop. Het is bijna niet mogelijk om hier als starter tussen te komen. Natuurlijk heeft het hele land met deze prijsstijgingen te maken. Ook buiten de Randstad zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen. In verhouding scheelt het procentueel niet veel met elkaar. Maar gemiddeld betaal je voor het aantal vierkante meters binnen de Randstad veel meer dan er buiten.

Verhuizen vanuit de Randstad vanwege woon-werk verkeer

Verhuizen vanuit de Randstad

Het verhuizen vanuit de Randstad naar ‘het platteland’ heeft vervolgens wel meer invloed op het woon-werk verkeer. Dit zie je vooral terug bij hoge opgeleiden. Doordat de economische dynamiek steeds verder richting de Randstad verplaatst, verplaatst het werk automatisch mee. Lager opgeleiden hebben vaak wel een baan in hun eigen woonplaats, gemeente of regio. Hierdoor is pendelen naar de Randstad voor hen op reguliere basis niet nodig. Dit maakt het dan ook extra aantrekkelijk een woning buiten de Randstad te betrekken.

Thuis werken

Voor mensen die wel een baan hebben bij een bedrijf wat in de Randstad gevestigd is zijn er tegenwoordig gelukkig ook meerdere opties. Het openbaar vervoer in Nederland is van behoorlijke mate. Zo is het mogelijk om vanuit vrijwel ieder dorp naar de Randstad te reizen met het OV. Door de Coronacrisis en de bijbehorende lockdowns is ook het thuiswerken enorm in opkomst geraakt. Waar het voorheen wenselijk was dagelijks naar kantoor te komen is dat nu juist andersom. Het thuiswerken werd in de lockdowns juist enorm gestimuleerd en aangemoedigd. Ook nu de maatregelen zijn afgenomen zien we dat het thuiswerken toch wel het nieuwe normaal geworden is. Voor inwoners van regio’s buiten de Randstad met een baan binnen de Randstad is dit natuurlijk ideaal.

Meer ruimte

Het is vaak niet zo dat mensen die voorheen in de Randstad woonden nu ineens in Limburg of Friesland gaan wonen. Vooral de ‘intermediaire’ zone (een soort ring rondom de Randstad) is in trek. Denk hierbij aan de provincies Flevoland en Noord-Brabant en aan de westkant van de provincie Gelderland. Ook het noordelijke deel van Noord-Holland is populair. Deze regio’s zijn ruimer opgezet dan de dichtbevolkte Randstad. Maar ook zijn de woningen groter, voor een lagere prijs. En daarnaast bevatten de meeste woningen ook meer grond. Een groot voordeel ten opzichte van een woning in de Randstad waar of geen tuinen of tuinen ten grootte van een stoeptegel zijn.

Wilt u verhuizen vanuit de Randstad naar de regio, altijd een gratis offerte bij ons!

Bravo Verhuizingen is gevestigd in Zevenbergen. Dit is een gunstige ligging ten opzichte van de Randstad en de provincie Noord-Brabant, maar ook Zeeland, Gelderland en Utrecht. Voor het verhuizen vanuit de Randstad naar één van deze regio’s zijn wij dan ook zeker inzetbaar. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.