Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Verhuizen van België naar Nederland, hoe doe ik dat?

Team Bravo Verhuizingen
12 augustus 2020

Als u in Nederland komt wonen dan moet u zich inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. Dit moet u doen ten laatste binnen de 5 dagen na uw aankomst. U kan ook al van tevoren dit aangeven bij de gemeente, dan schrijven zij u alvast in en hoeft u niet gelijk na uw verhuizing dit nog te regelen.
Bij inschrijving krijgt u van uw gemeente uw Burgerservicenummer (BSN). Dit is een belangrijk en uniek nummer voor iedereen die iets te maken heeft met de Nederlandse overheid.

U kunt een BSN-nummer vergelijken met het Belgische Rijksregisternummer.

Uw verhuisgoederen

Als u verhuist vanuit België naar Nederland dan dient u voor uw verhuisgoederen geen aangifte te doen. In het algemeen mag u uw verhuisgoederen of persoonlijke goederen zonder dat u belasting moeten betalen, invoeren in Nederland.

Wél gelden er andere regels voor accijnsgoederen, auto’s en motoren. Als u uw motorrijtuig meeneemt dan dient u een vergunning voor vrijstelling van Belasting aan te vragen bij verhuizing. Als u een vrijstelling hebt gekregen geldt er nog de aanvullende voorwaarde dat u de auto of motor binnen 1 jaar na registratie niet mag verkopen verhuren of uitlenen. Inwonende gezinsleden mogen dit voertuig wel besturen. Met deze vrijstelling hoeft u geen bijtelling te betalen op uw voertuig.
Voor het verdere invoerproces kunt u bij het RDW terecht in Nederland.

Een zorgverzekering

Als u na uw verhuizing naar Nederland in België blijft werken, dient u een verdragspolis aan te vragen bij een Nederlandse zorgverzekeraar mits u dan erkend wordt als grensarbeider. Indien u na uw verhuizing naar Nederland ook in Nederland gaat werken, dient u de ziekenfonds van België in te lichten en stop te zetten en u volledig laten verzekeren in Nederland. In Nederland bestaat er geen ziekenfonds maar wel een zorgverzekering. Dit moet u doen uiterlijk 4 maanden na de dag dat u in Nederland werkt en woont. U mag zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar u de zorgverzekering afsluit. Daarna krijgt u een zorgpolis en een zorgpas. Met de pas kunt u in Nederland terecht voor medische zorg.

Dit zijn een paar belangrijke zaken waar u aan moet denken als u verhuist van België naar Nederland.

Een verhuizing gaat niet van zelf, al helemaal niet naar een ander land. Omdat u al veel dient te regelen bij het emigratie/immigratieproces (ook al zijn we buurlanden) kan Bravo Verhuizingen u helpen met het verzorgen van uw verhuizing!