Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

De huizenmarkt is oververhit!

Team Bravo Verhuizingen
26 juli 2021

Het is inmiddels een bekende term geworden; De huizenmarkt is oververhit! Maar wat wil dit nu eigenlijk precies zeggen? De huizenprijzen stijgen, het aanbod is schaars en de huizen die wel verkocht worden gaan vaak boven de vraagprijs over de toonbank.

Stijgende huizenprijzen

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen zo enorm gestegen en er wordt verwacht dat deze de komende tijd alleen nog maar harder gaan stijgen. Tegenover vorig jaar wordt verwacht dat de prijsstijging van huizenprijzen in 2021 gemiddeld tussen de 10 en 15 % toeneemt. Elke maand worden er weer nieuwe records gebroken.

Woningtekort

Eén van de redenen waarom de huizenprijzen de afgelopen jaren zo gestegen zijn is het woningtekort. Al blijkt gek genoeg dat het woningtekort inmiddels is gedaald. Als gevolg van de coronacrisis is de bevolkingsgroei in 2020 gehalveerd, dit komt mede door een hoger sterftecijfer en minder migratie. Echter wordt verwacht dat op de lange termijn de bevolking weer sterker gaat stijgen waardoor het bouwen van nieuwe huizen nog steeds prioriteit heeft.

Financiële factoren

Niet alleen het woningtekort speelt een rol, ook financiële factoren zorgen ervoor dat er meer vraag dan aanbod is op de huizenmarkt. De lagere rente op hypotheken en de stijging van inkomens maken het interessant om een huis te kopen. Ook hierbij speelt de coronacrisis weer een rol; men geeft minder geld uit aan vakanties en uitjes en dus is er simpelweg meer geld te besteden voor de aankoop van een huis.

Overbieden is de norm

Zoals altijd wordt er voor de meeste huizen die op de huizenmarkt verschijnen een vraagprijs gesteld. Waar het voorheen nog eerder regel dan uitzondering was om hier onder te bieden en ergens halverwege uit te komen, ligt dit nu heel anders. Eerst was dit alleen nog in de Randstad aan de orde, inmiddels in heel Nederland. Uit onderzoek van het Kadaster in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 50 procent van de huizen het afgelopen jaar boven de vraagprijs werd verkocht.

Kortom; de huizenmarkt is oververhit! Maar mocht u nu toch een huis gekocht hebben, dan helpen wij van Bravo Verhuizingen u natuurlijk graag met de verhuizing.