Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Verhuizen van, naar of binnen… Roosendaal

Team Bravo Verhuizingen
6 december 2021

Gunstig gelegen tussen de Randstad en België in ligt de gemeente Roosendaal. Woont u hier al jaren met plezier of heeft u plannen om hier juist naartoe te gaan verhuizen? Als Verhuisbedrijf Roosendaal vertellen we u graag meer over deze Brabantse stad!

Topografie

Niet te verwarren met het in Gelderland gelegen Rozenzaal, ligt in het westen van Noord-Brabant de gemeente Roosendaal. Het wordt omringd door de snelwegen A17 (richting Rotterdam) en A58 (verbinding tussen Zeeland, België en het oosten van Brabant). Mede hierdoor is Roosendaal een zeer gunstig gelegen gemeente. De gemeente bestaat uit de plaats Roosendaal zelf en de dorpen Wouw, Heerle, Moerstraten, Wouwse Plantage en Nispen. Ruim 77.000 inwoners wonen hier op een oppervlakte van ruim 107 km2. De grens met België bevindt zich op zo’n 6 kilometer en hierdoor is Roosendaal jarenlang het grensstation geweest. Vanaf 1957 reed de Internationale trein via Roosendaal van Nederland naar België en terug. Sinds 2018 rijdt deze trein over het HSL-spoor via Breda maar met het ‘boemeltreintje’ kun je vanuit Roosendaal nog steeds naar Antwerpen reizen.

Veelzijdige gemeente

Roosendaal wordt als stad weleens overschaduwd door het verderop gelegen Breda. Maar als je puur kijkt naar wat Roosendaal zijn inwoners te bieden heeft, dan is er sprake van een echte gemeente waar bijna alles aanwezig is wat je kunt wensen. Roosendaal heeft een eigen schouwburg, scholen op alle niveaus, een goed uitgaansleven, een bioscoop, voldoende sportverenigingen en een ruim winkelaanbod. Daarnaast is sinds 2006 outlet center Designer Outlet Roosendaal (in de volksmond beter bekend als Rosada) gevestigd in Roosendaal.

Ook wat betreft de verschillende woonwensen zit u in Roosendaal goed. Zo bevat de centrumring nog een hoop jaren 30 woningen. Maar ook zijn er verschillende nieuwbouwwijken te vinden. Bijvoorbeeld het Sterrenbos (medio jaren 90), Weihoek (eind jaren 90/begin 00) en de Stadsoevers (verkoop gestart). Wilt u liever wat rustiger wonen dan zijn de 5 dorpen die ook tot de gemeente behoren een goede keuze.

Roosendaalse trots

Wanneer je Roosendaal nadert word je al snel begroet door de Televisietoren. Dit is absoluut geen bijzonder of uniek bouwwerk. Maar het is wel een heel duidelijk herkenningspunt en veel Tullepetaonen weten dan ook dat ze bijna thuis zijn als ze deze spotten. Tullepetaonen? Dat is een andere naam voor de inwoners van Roosendaal. Als echte Brabantse stad is ook Roosendaal een echte Carnavalsstad. Tijdens deze periode wordt de naam tijdelijk veranderd naar Tullepetaonestad. Een Tullepetaon is een parelhoen en een standbeeld hiervan prijkt op de Markt in Roosendaal.

Wist u dat?

Tot slot nog wat leuke feitjes over Roosendaal. Want wist u dat:

  • De luchthavens Schiphol en Zaventem beide maar op ongeveer 100 kilometer afstand liggen?
  • Jeroen van Koningsbrugge, Frans Bauer en politicus Jesse Klaver in Roosendaal het levenslicht hebben gezien?
  • Roosendaal op 5 oktober 2018 haar 750 jaar jubileum vierde?
  • Roosendaal één van de twee locaties in Nederland is waar je kunt indoor skydiven?