Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Verhuizen naar een kleinere woning

Team Bravo Verhuizingen
18 oktober 2021

Kleiner gaan wonen is soms een noodzaak, maar vaak ook een bewuste keuze. Het grootste punt waar men dan tegenaan loopt is de grootte van de inboedel. Want probeer alle meubels die in een riante eengezinswoning stonden maar eens in een appartement te krijgen. Daarnaast worden er een hoop spullen verzameld in de loop der jaren. In een grotere woning is hier wel ruimte voor, maar in een kleinere woning meestal niet. Ontspullen dus! Maar hoe doe je dit?

Begin ergens! Dit klinkt natuurlijk heel simpel, maar eigenlijk is het dat ook. Denk niet gelijk in grote projecten maar begin klein, stap voor stap en doe elke dag iets. Ga per lade, kast of doos aan de slag. Vraag jezelf af ‘Wat kan ik direct wegdoen?’. Zet een doos klaar waar je de overbodige spullen in kwijt kan zodat je nog niet hoeft na te denken wat je ermee gaat doen, maar ze alvast wel geparkeerd kunnen worden. Later kun je uitzoeken wat je eventueel wilt verkopen, weggegeven of wat naar de kringloop kan.

Waar kun je op letten?

  1. Ben je in het bezit van antiek en vermoed je dat deze spullen waarde hebben? Breng het dan in bij een veilig- of inkoophuis. Deze experts kunnen antiek op waarde schatten.
  2. Zijn er nog veel spullen van de kinderen, die inmiddels al lang niet meer thuis wonen? Informeer of zij deze nog willen hebben en zo niet, accepteer deze keuze en gooi het weg.
  3. Had je vroeger een hobby die nog steeds veel ruimte in beslag neemt? Ga na of je nog in staat bent deze hobby uit te voeren of dat je er wellicht beter iemand anders blij mee kunt maken.
  4. Moeten al die (al meerdere keren gelezen) boeken echt nog een keer gelezen worden? Bewaar anders alleen de boeken die je zelf als topper zou aanraden aan iemand anders.

Vervolgens is het ook belangrijk om te bekijken of er plek is in de nieuwe woning voor alle huidige meubelstukken. Is er bijvoorbeeld in de nieuwe woning geen logeerkamer, dan heeft het geen zin het logeerbed mee te verhuizen. Verder moet je ook goed bedenken dat sommige meubels wellicht te groot zijn, zoals een flinke hoekbank of grote buffetkast. Vaak is het ook een mooi moment om meubels die jarenlang dienst gedaan hebben, te vervangen voor nieuwe.

Vooral bij oudere mensen kan het besef dat niet alles mee verhuisd kan worden emotioneel zijn. Maar achteraf blijkt vaak de opluchting te overheersen, minder spullen zorgen toch vaak voor meer overzicht en rust. En alle spullen die wel mee gaan naar de nieuwe woning verhuizen wij, van Bravo Verhuizingen, natuurlijk met extra zorg.