Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Verhuizen naar een andere gemeente

Team Bravo Verhuizingen
27 januari 2020

Bij elke verhuizing komen een hoop dingen kijken die geregeld moeten worden. Maar ga je verhuizen naar een andere gemeente zijn er nog wat extra zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

1. Waterleverancier

Nederland heeft meerdere waterbedrijven en het kan dus zomaar zijn dat er een ander waterbedrijf actief is in de gemeente waar u naartoe gaat verhuizen. Als u binnen de regio verhuist zal dit niet van toepassing zijn, u hoeft dan alleen u nieuwe adres door te geven bij het waterbedrijf. Maar gaat u buiten de regio wonen is het noodzakelijk om te wisselen. U dient zich af te melden bij het huidige waterbedrijf. Op de dag van de sleuteloverdracht geeft u uw meterstand door. Na de verhuizing is het van belang dat u zich zo snel mogelijk bij het nieuwe waterbedrijf weer aanmeld. Ook hier geeft u de meterstand door van de nieuwe woning, op de dag van de sleuteloverdracht.

2. Energieleveranciers

Naast waterbedrijven zijn er natuurlijk ook meerdere energieleveranciers actief binnen Nederland. Dit is niet altijd gemeente- of regiogebonden maar het kan zomaar zo zijn dat er andere leveranciers beschikbaar zijn in uw nieuwe gemeente. Het is dus zeker de moeite waard hier even in te duiken aan de hand van een onafhankelijke vergelijkingssite zoals:

https://www.gaslicht.com/energievergelijker

3. TV- Internet & Telefoonaanbieders

Ditzelfde geldt voor televisie- internet- en telefoonaanbieders. Belangrijk hierbij is vooral dat u hier op tijd naar kijkt, het overstappen en aansluiten kan soms enkele weken in beslag nemen. Ook hiervoor zijn weer verschillende vergelijkingssite die u een duidelijk overzicht geven, zoals:

https://www.overstappen.nl/internet-bellen-tv/

4. Gemeente belastingen

Elke gemeente kent gemeentelijke belastingen. Hieronder vallen onder andere rioolheffing, afvalstoffenheffing, hondenbelasting en OZB (onroerende zaak belasting, alleen voor huiseigenaren). De hoogte van deze gemeentelijke belastingen verschilt per gemeente. Het kan zijn dat de hoogte van deze belastingen in uw nieuwe gemeente hoger of lager is dan de belastingen in uw oude gemeente. Mocht het zo zijn dat u gemeentelijke belastingen vooruit hebt betaald binnen uw oude gemeente, kunt u deze bij de meeste gemeentes terugvragen. Neem hierover contact op met de oude gemeente om te zien wat voor mogelijkheden er zijn.

5. Aanmelden bij de Gemeente!

Het laatste punt is het meeste belangrijke en wellicht wel vanzelfsprekend. Toch kan het gemakkelijk vergeten worden, omdat er zoveel zaken zijn waar u mee bezig bent tijdens een verhuizing. U dient zich binnen 5 dagen aan te melden bij uw nieuwe gemeente. Door u aan te melden bij de nieuwe gemeente wordt u automatisch afgemeld bij uw oude gemeente. De verhuizing kunt vaak online doorgeven met behulp van uw DigiD. Maar u kunt natuurlijk ook altijd even persoonlijk het gemeentehuis van uw nieuwe woonplaats een bezoekje brengen en het aan de balie regelen. Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen en een bewijs van bewoning (koopakte, huurcontract of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner).

Mocht u te laat zijn met aanmelden kan de gemeente u een boete opleggen, wat ontzettend zuur geld is, zeker tijdens een verhuizing waarbij de kosten vaak toch al aardig oplopen. Ook kan het te laat doorgeven van invloed zijn op eventuele huurtoeslag. Zet deze stap dus bovenaan uw prioriteitenlijstje als u naar een andere gemeente gaat verhuizen. Het kan zelfs al 30 dagen vóór uw verhuizing!