Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Verhuizen na een scheiding

Team Bravo Verhuizingen
30 september 2021

Wanneer een relatie wordt beëindigd is dit in de meeste gevallen een verdrietige toestand. Of dit nu na een paar maanden is of na vele jaren. Maar naast de emotionele rollercoaster zijn er vaak ook een hoop praktische zaken die geregeld moeten worden. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie waarin u zich samen bevond. Als het om een zogenaamde LAT-relatie ging liggen de zaken al een stuk simpeler dan wanneer u samenwoont en in dat laatste geval scheelt het ook nog of dit in een huur- of koophuis is.

Eén van de eerste beslissingen die genomen moet worden is; wat gebeurt er met het gezamenlijke huis? Kan één van de ex-partners in het huis blijven wonen? Bij een huurwoning kan het zijn dat het huurcontract aangepast moet worden. Als beide partners op het huurcontract staan moet het worden beëindigd en moet er een nieuw contract worden opgesteld. Hetzelfde geldt als degene die vertrekt als enige huurder op het contract vermeld staat. Degene die in het huis blijft, moet het huurcontract dan overnemen. Het Juridisch Loket geeft meer informatie over het verhuizen uit een huurwoning bij een scheiding.

Bij een koophuis liggen de zaken weer anders. Is het huis door beide partners gekocht of staat het slechts op één naam? Wanneer dit het geval is, is het logisch dat deze persoon in het huis blijft wonen. Maar als het huis samen gekocht is of als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd liggen de zaken iets ingewikkelder. Degene die in het huis blijft wonen moet er zeker van zijn dat hij/zij de hypotheeklasten kan dragen. Dit kan bepaald worden door de hypotheekverstrekker, dus het is belangrijk om deze zo snel mogelijk in te lichten. Vervolgens dient de waarde van de woning met elkaar afgerekend te worden, de partner die zal verhuizen dient uitgekocht te worden. Kan geen van beide de woning zelfstandig aflossen dan dient de woning verkocht te worden en zullen beide partners moeten verhuizen.

Voordat de verhuizing kan plaats vinden dient de inboedel verdeeld te worden. Wie neemt wat mee naar de nieuwe woning? In een samenlevingscontract staan de hierover gemaakte afspraken. Dit geldt ook voor een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen hebben beide partners automatisch recht op de helft van het vermogen, van de eventuele schulden en van de inboedel.

Als alle keuzes gemaakt zijn is het handig een verhuisbedrijf in te schakelen. Er komt bij de breuk al zoveel kijken dat het prettig is de verhuizing(en) uit handen te geven. Wij, van Bravo Verhuizingen B.V., staan u hier graag bij. Want uw verhuizing, onze zorg!