Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Slaapproblemen bij uw peuter/kleuter na uw verhuizing

Team Bravo Verhuizingen
12 november 2020

Een verhuizing is iets waar ouders heel erg naar uitkijken. Eindelijk een nieuw huis gevonden, wat groter en wat mooier. Kinderen zien er vaak heel erg tegenop om te verhuizen. Ze ervaren dit als iets vervelend. Ze moeten hun vertrouwde buurt achterlaten, hun school, hun buurkindjes etc.

Veel is nieuw

Sommige kinderen hebben er dan ook moeite mee om na de verhuizing te wennen in hun nieuwe leefomgeving. Ook heeft bijvoorbeeld een nieuwe school heeft een hele invloed op jonge kinderen. Hierdoor komt het vaak voor dat jonge kinderen slaapproblemen ervaren na de verhuizing. Een verhuizing is een grote verandering voor u, laat staan voor uw kinderen.

Jonge kinderen kunnen nog niet over emoties praten zoals wij dit kunnen en uiten dit dan ook op andere manieren. Uiteindelijk kunt u pas na drie weken besluiten of het een echt probleem is geworden door de verhuizing. Een kind heeft namelijk drie weken nodig om ergens aan te kunnen wennen.

Zo hebben wij enkele tips samengesteld voor u om toe te passen op uw kind.

Maak het kamertje van uw kindje zoveel mogelijk vertrouwd. Dit geeft rust en een vertrouwd gevoel aan uw kindje. Maak een gezellig hoekje waar u een boekje kan lezen met uw kindje of kan spelen. Zodat deze kamer als een leuke plek wordt ervaren.

Hou zoveel mogelijk regelmaat en zijn/haar ritueeltjes aan voor het slapen gaan. Ieder kind heeft zo zijn/haar eigen rituelen zoals bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen of een muziekje aanzetten op de babyfoon. Dit geld ook voor de dagdagelijkse dingen zoals eerst uitkleden, pyjama aandoen, tandjes poetsen, voorlezen en slapengaan.

Regelmaat is heel belangrijk voor uw kind en toch zeker in tijden met veel veranderingen. Ook al is dit niet even makkelijk op sommige dagen na een verhuizing. Dit is vaak nog een drukke tijd en een periode waarin nog veel moet geregeld worden.

Het naar bed gaan

Tot slot nog een zeer belangrijke tip is om het slapengaan niet te forceren.

Probeer als ouder zijnde niet boos te worden op uw kind of te gaan dreigen met consequenties. Dit kan averechts werken en kan uw kind zich onveilig voelen. Blijf geduldig en rustig. Straal naar uw kindje uit dat er alle vertrouwen in is dat het slapen na verloop van tijd weer beter zal gaan. Zo krijgt uw kind hier ook meer vertrouwen in.