Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Samenwonen en verhuizen (Valentijnsdag)

Team Bravo Verhuizingen
12 februari 2020

Valentijnsdag!

Dit is dé dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Ook vinden er op deze dag meer huwelijksaanzoeken plaats. En gegarandeerd zullen LATtende-koppels op deze romantische dag sneller het besluit nemen de knoop door te hakken: We gaan samenwonen!

Kopen of huren?

Zijn jullie er nog niet helemaal aan uit of je wilt gaan kopen of huren? Voor beide opties valt wat te zeggen. Zo zijn de voordelen van huren dat je nergens aan vast zit. Je huur is vaak maandelijks opzegbaar. Ook betaalt de verhuurder onderhoud en reparaties. Het nadeel van huren is voornamelijk dat je geen vermogen opbouwt met je huis. Dit is direct wel een voordeel van kopen. Als de hypotheek is afgelost is het jullie huis. Na de aflossing heb je dus geen woonlasten meer. Daarnaast kun je met elke verbetering de waarde van je huis verhogen. Als je de woning verkoopt is de kans op overwaarde groter.

Samenlevingsovereenkomst en testament

Een samenlevingsovereenkomst biedt allerlei voordelen. Zo leg je vast wie wat betaalt. 79% van de samenwonende stellen heeft een gezamenlijke rekening. In de samenlevingsovereenkomst kun je opnemen welke bezittingen en schulden jullie hadden op het moment van samenwonen. Voor gehuwden en geregistreerde partners zijn er wettelijke regels over het verdelen van bijvoorbeeld het opgebouwde ouderdomspensioen bij uit elkaar gaan. Voor samenwoners zijn er geen wettelijke regels. Maar jullie kunnen in de samenlevingsovereenkomst wel afspreken dat jullie de wettelijke regels volgen.

Overlijdt een van jullie? Als je samenwoont zonder testament, dan gaan alle bezittingen van je partner naar de familie van je partner. Dat geldt ook voor bezittingen die voor een deel van jou zijn. Gezamenlijke bezittingen worden helemaal van jou met een verblijvingsbeding. Een verblijvingsbeding is een afspraak in jullie samenlevingsovereenkomst. Dan worden bezittingen die eerst van jullie samen waren, eigendom van de langstlevende partner.

Verhuizen

Wonen jullie bij elkaar in de buurt? Dan is verhuizen een stuk makkelijker dan wanneer jullie verder uit elkaar wonen. Bedenk vooraf wat jullie wel en niet meenemen naar het nieuwe huis en wat er achterblijft of naar een ander adres moet. Breng wat niet mee hoeft meteen naar de kringloop of vuilstort. Op die manier houd je beter overzicht. Probeer daarna alles wat naar het nieuwe huis moet in één keer mee te nemen vanaf beide adressen. Bij dit punt helpt Bravo Verhuizingen natuurlijk graag. Het is voor ons dan ook geen enkel probleem om vanaf adres A, via adres B te verhuizen naar adres C; jullie liefdesnestje!

Adreswijziging

In een eerdere blog hebben wij al een handige checklist samengesteld aan wie en welke instantie een adreswijziging doorgegeven dient te worden: https://www.bravoverhuizingen.nl/blog/ik-ga-verhuizen-aan-wie-moet-ik-mijn-adreswijziging-doorgeven/

Als je gaat samenwonen is het natuurlijk wel zo leuk om dit kenbaar te maken aan vrienden en kennissen door middel van het sturen van een kaartje met daarop jullie nieuwe adres.