Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

De huizenprijzen stijgen explosief

Team Bravo Verhuizingen
25 juni 2019

De huizenprijs zit sinds 2014 in de lift en de huizenmarkt breekt momenteel alle records. De motor achter deze prijsstijging is de lage hypotheekrente van dit moment. Een woning kopen is aantrekkelijk door de lage maandlast. Er is echter meer nodig voor de explosieve prijsstijging die we het afgelopen jaar hebben gezien.

Krapte op de huizenmarkt

De huizenprijsstijging volgt op een periode dat huizenmarkt door een diepe crisis ging. Nederlanders zagen hun huizenprijs dalen en zaten plots met een hypotheek die hoger was dan de woningwaarde. Tijdens de huizencrisis (2008 - 2013) hielden consumenten daarom de hand op de knip. In die periode is ook de bouw van nieuwe woningen stilgevallen. Omdat er te weinig is gebouwd en door toegenomen vraag naar woningen, is er momenteel sprake van krapte op de huizenmarkt. Het aanbod koopwoningen op de verschillende huizensites loopt terug. Dit drijft de huizenprijzen verder op.

Regionale verschillen blijven

Hoewel in het hele land de huizenprijzen stijgen, blijft er sprake van regionale verschillen. In de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is sprake van oververhitting van de woningmarkt. Kopers wijken uit naar omliggende plaatsen waardoor ook daar de huizenprijzen harder stijgt. Zoals in de volgende grafiek (CBS) duidelijk wordt. In het grootste deel van Nederland is de gemiddelde huizenprijs nog niet op het niveau van voor de crisis (2008). Zo ontstaat een tweedeling op de huizenmarkt tussen 'de randstad' en de andere provincies.

Verwachting voor de huizenmarkt in 2019

De krapte op de huizenmarkt is voorlopig niet opgelost. Met de Nationale Woonagenda zet de overheid vol in op nieuwbouw om het tekort aan koopwoningen terug te dringen. De realisatie van deze plannen blijft achter, onder andere door een gebrek aan mensen en middelen in de bouw.

Krapte op de huizenmarkt zorgt ervoor dat de huizenprijzen dit jaar verder zullen stijgen.

Als u op dit moment uw droomhuis tegen komt, aarzel dan niet te lang. Misschien denkt u dat het niet te realiseren is, maar door de ontwikkelingen van de lage rente kan het wellicht nog wel meevallen. Wij van Bavo Verhuizingen kunnen u helpen met uw verhuizing. Maar wij doen meer dan alleen verhuizen. Op onze uitgebreide website www.bravoverhuizingen.nl  kunt u lezen wat wij zoal voor u kunnen betekenen.

Op de laatste dag en avond voor de verhuizing

  • Kinderen en huisdieren naar logeeradres brengen
  • Koelkast leegmaken, uitzetten, drogen en dichtplakken met tape
  • Diepvriezer op de koudste stand zetten
  • Plaats reserveren voor verhuisvervoer, bijvoorbeeld door de auto er alvast neer te zetten