Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

De huizenmarkt op als starter

Team Bravo Verhuizingen
12 juli 2019

Subsidie gemeenten

Het aantal gemeenten dat de starterslening aanbiedt, is sinds 2016 gestegen met 13,5%. Deze starterslening is bedoeld om starters te helpen bij de aankoop van hun een eerste woning. Echter is het aantal starters dat gebruik maakt van deze starterslening gedaald met ruim 45%. Kunnen starters zonder deze lening een woning kopen? Gaat het beter met de woningmarkt? Of maken starters geen schijn van kans, zelfs niet met de starterslening?

Ups en downs

In het eerste kwartaal van 2019 was het gemiddelde hypotheekbedrag voor starters €255.000. Dat is ruim 5% meer dan dezelfde periode in 2018. Tevens daalde het aantal aanvragen voor een starterslening bij de gemeenten. In het eerste kwartaal van 2019 werden er 7% minder hypotheken afgesloten door starters, dit waren er ruim 30.000. Dit is voor het eerst in een paar jaar tijd dat het aantal startershypotheken is gedaald. In 2016, 2017 en 2018 lag het aantal hypotheekanvragen ruim 10% hoger.

Starters starten later

Dat het kopen van een woning voor starters op de huidige huizenmarkt een uitdaging is, is geen nieuws meer. Wel is opvallend dat het profiel van de starter verandert. Uit onderzoek van de ING blijkt dat 66% van de starters bestaat uit hoogopgeleide vrouwen.

Langer naar school, meer eigen geld nodig, veel vraag en weinig aanbod op de woningmarkt zijn factoren die ervoor zorgen dat starters later starten. In 2013 was 59% van de starters jonger dan 30 jaar, nu is dat nog maar 37%.

Het is gelukt!

Als starter is het al lastig genoeg om aan koop- of huurwoning te komen. Er is veel vraag en weinig aanbod. Dan is het toch eindelijk gelukt! U hebt dan eindelijk uw droomhuis weten te bemachtigen! Nu is het tijd om te verhuizen. Als starter heeft u het niet altijd makkelijk gehad, en nu wordt het tijd dat u een handje geholpen wordt door het team van Bravo Verhuizingen!