Bravo Verhuizingen Logo 1000px 300px
Blog

Babykamer inrichten: waar moet je op letten?

Team Bravo Verhuizingen
30 mei 2022

Hoera! Jullie zijn in blijde verwachting! Er komt een kindje bij! En één van de voorbereidingen die getroffen worden in aanloop naar de bevalling is het inrichten van de babykamer. Naast dat dit een ruimte moet zijn waar je een goed gevoel bij hebt, zijn er ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee dient te houden. We delen graag onze tips voor een praktische én leuke babykamer.

(On)nodige uitzet

Uiteindelijk heeft een baby vooral liefde, aandacht en verzorging nodig. Maar daarnaast zijn een aantal zaken toch handig en fijn. Denk hierbij aan een wiegje/ledikant, commode en kledingkast. Houd bij deze aankopen wel rekening met de grootte van de babykamer. Denk ook alvast na over de toekomst. Een schattig wiegje is leuk maar na een paar maanden past je baby hier niet meer in. Een ledikant kan je in hoogte verstellen en in sommige gevallen kun je deze later ombouwen tot peuterbed.

Veilige babykamer

Veiligheid voorop, dat is natuurlijk het meest belangrijke element aan een babykamer. Ten eerste moeten de natuurlijk aan de veiligheidseisen voldoen. Maar houd daarnaast ook rekening met andere zaken bij het inrichten van de babykamer. Zorg bijvoorbeeld dat het ledikant niet in de buurt van een verwarming of bij het raam (en daardoor in de volle zon) staat. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het bedje niet op de tocht staat. Voorzie de stopcontacten van beschermplaatjes en zorg dat er geen losse snoeren liggen op plaatsen waar de baby met zijn/haar grijpgrage handjes bij kan.

Verven of behangen?

Natuurlijk wil je de babykamer gezellig maken. Een mooi printje of kleurtje op de muren draagt hier zeker aan bij. Maar er zijn wel wat zaken waar je goed op moet letten. Hierbij staat de veiligheid van je baby natuurlijk voorop. In behanglijm, verf en oplosmiddelen kunnen gevaarlijke stoffen zitten. Als je zwanger bent kunnen deze stoffen bij het inademen gevaarlijk zijn voor de aanstaande moeder en ook dan al voor de baby. Besteed deze klus dan ook uit aan je partner, familie, vrienden of professionals. En laat ze hier op tijd mee beginnen want de stoffen blijven nog een tijd in de lucht hangen. Gebruik veilige producten en ventileer vervolgens goed. Houd bij de keuze van kleuren ook rekening met wat prettig is voor de baby. Felle kleuren lijken gezellig maar kunnen je baby onrustig maken. Lichte, zachte, pasteltinten daarentegen werken juist rustgevend. Deze kun je vervolgens opleuken met wat felle details zoals een schilderijtje of muursticker.

Verhuizen?

Het starten van een gezin is vaak een reden waarom koppels gaan verhuizen. In een appartement met slechts één slaapkamer is geen ruimte voor een babykamer. Een grotere woning is dan natuurlijk fijn, maar het is niet altijd noodzakelijk om direct te verhuizen. Zeker de eerste maanden heeft een baby niet veel ruimte nodig. De eerste periode vinden baby’s en hun ouders het sowieso vaak fijn om bij elkaar op de kamer te slapen. Een wiegje kan in de meeste slaapkamers makkelijk bijgeplaatst worden. Naarmate je kindje ouder wordt is wat meer ruimte wel gewenst. Maar voorkom onnodige stress tijdens de zwangerschap door een verhuizing nog even uit te stellen. Wanneer de tijd rijp is helpen wij van Bravo Verhuizingen B.V. u natuurlijk met veel plezier. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.